SUNNMØRE MUSEUM, ÅLESUND

Bergensk vørterbrød

Antall: 2 stk

 

Oppskrift
2 ½ dl. melk
1 dl mørk sirup
1/3 liter vørterøl (ei flaske)
75 gram gjær el. ein pose tørrgjær
75 gram sukker
2 ts salt
½ ts peppar
2 ts støytt stjerneanis
500 gram rugmjøl
500 gram kveitemjøl
1 dl rosiner

Fremgangsmåte
Varm mjølk, sirup og øl til blandinga er lunka. Rør ut gjæra. Bland sukker, salt og krydder i rugmjølet før du har det i. Tilset så det meste av kveitemjølet, til det blir ei fast deig. Dryss litt mjøl over deiga, og sett den til heving under plast og eit klede. Elt deigen godt på bakebordet og kna inn rosinene. Lag to runde eller avlange brød som skal setjast på steikjebrett. Etterhev godt. Forvarm steikeomnen til 200 grader. Skal steikast i 1 time. Temperaturen kan reduserast på slutten av steikjetida. Vørterbrøda skal penslast med vatn når dei er steikte. Avkjøl på rist.

Oppskrift på vørterbrød bakt i bakaromn av stein på Sunnmøre Museum. Førjulssøndag.